Krem z mascarpone w trzech odsłonach. Wybierz i zrób swój ulubiony smak!
Delikatny w smaku krem z serka mascarpone i śmietanki kremówki służy mi do robienia trójkolorowego deseru w szklance. Lubię podać go ze świeżymi owocami. Moi bliscy uwielbiają, gdy robię go na weekendowy podwieczorek. Lubię ten krem za to, że łatwo dopasować jego smak do indywidualnych potrzeb i zastosowania. Wystarczy użyć odpowiednich dodatków, które najczęściej mamy w kuchennych szafkach. Sprawdź, jak przygotować krem mascarpone o smakach czekoladowym, truskawkowym i orzechowym.
Przepis: Krem z mascarpone w trzech smakach
Krem z serka mascarpone i śmietanki to świetna baza do zrobienia pysznych kremów o wielu smakach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
Na podstawowy krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowe na krem czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
Dodatkowe na krem truskawkowy:
- 1 szklanka musu truskawkowego
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
Dodatkowe na krem orzechowy:
- 6 łyżek masła orzechowego
- 5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
- Chłodzenie składnikówSchłodź w lodówce śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz wysokie naczynie ze szkła lub stali nierdzewnej, w którym będziesz ubijać krem.
- UbijanieW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone oraz cukier i ubijaj mikserem 2 minuty, stopniowo zwiększając obroty. Wlej śmietankę kremówkę i ubijaj jeszcze 2 minuty na najwyższych obrotach. Bazę kremu z mascarpone przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie dodatków na krem czekoladowyKrem czekoladowy z mascarpone – czekoladę gorzką i czekoladę mleczną połam na małe kawałki. Przełóż do miski odpornej na działanie wysokiej temperatury. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą (woda powinna delikatnie wrzeć). Dno miski nie może dotykać powierzchni wody. Rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając, i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie dodatków na krem truskawkowyTruskawki umyj, osusz i zblenduj na gładką masę (możesz użyć też truskawek mrożonych). Przełóż mus truskawkowy do garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gdy truskawki się zagotują, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj (cukier z galaretki powinien całkowicie się rozpuścić) i pozostaw do ostudzenia. W czasie studzenia kilka razy wymieszaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Przygotowanie dodatków na krem orzechowyMasło orzechowe przełóż do miseczki. Opcjonalnie możesz wykorzystać szklankę mielonych orzechów. W tym celu zmiel orzechy (wedle uznania: włoskie, laskowe, arachidowe lub inne) na pył w blenderze.
- MieszanieAby przygotować czekoladowy krem z mascarpone, wymieszaj ostudzoną czekoladę z wcześniej przygotowaną bazą kremu. Czekoladę dodawaj stopniowo do kremu z mascarpone i mieszaj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować truskawkowy krem z mascarpone, dodaj do ostudzonych truskawek z galaretką kilka łyżek gotowego kremu i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj powstałą masę do reszty kremu, miksując na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować krem orzechowy z mascarpone, stopniowo dodawaj do miski z masłem orzechowym przygotowaną bazę kremu i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowy krem z mascarpone wykorzystaj do przełożenia tortu, posmarowania biszkoptu, przełożenia blatów bezowych, dekoracji babeczek lub podawaj w pucharkach ze świeżymi owocami i ulubionymi lodami.
Z odstawowego kremu z mascarpone i słodkiej śmietanki można wyczarowywać przeróżne smaki, a każdy z nich możesz wykorzystać do przełożenia tortu lub ulubionego ciasta (np. ciasta jogurtowego lub ciasta czekoladowego, które zrobisz bez miksera). Po dodaniu żelatyny lub galaretki owocowej z kremu mascarpone możesz równie dobrze zrobić sernik na zimno.